06 februára, 2010

...poďme sa hrať s textúrou

Všetko záleží na vašej fantázii, vkuse, nálade a chuti, trošku sa pohrať s fotkou. Je to len na Vás ako s ňou popracujete, nie sú žiadne pravidlá, základom je vždy dobrá fotka a s textúrou jej dáte nádych...tu som sa pokúšala o ten nostalgický, aby vytiahla moment detskej hravosti.

fotka bez textúry, photo info:
Exposure Program: Manual
Exposure: 0.004 sec (1/250)
Aperture: f/3.2
ISO Speed: 400
White Balance: Auto
Focus Mode: Manual
Flash: No Flash

DSC_0273

fotka s textúrou

Life gives us brief moments with another...but sometimes in those brief moment we get memories that last a life time...


Sú rôzne spôsoby ako na to, a milión ďaľších variácií, ako s ňou popracovať, napíšem základné kroky, ako to robím v gimpe ja a je len na Vás ako sa s textúrou vyhráte vy.

Otvoríme si fotku, ktorú chceme upravovať, v hornej lište je vrstva, duplikovať vrstvu. Otvoríme si aj vrstvu, ktorú chceme dať na fotku a klasickým spôsobm ctrl-c, ctrl-v si ju na zduplikovanú fotku pridáme.Záleží akú verziu gimpu máte, nástroj, s ktorým idem pracovať s vrstvou môže byť v inej časti ako to tu uvediem, takže si to vo vašej verzii pohľadajte.
windows=dockable dialogs=vrstvy
vrstva

Otvorí sa Vám okienko a tu sa začína hra s vrstvou, kde ste "pánom už len Vy" :o)
V okienku máte možnosť si vybrať režimy, a percentuálne krytie, zároveň môžete použiť gumu, ktorú si viete tiež nastavovať a napríklad vrstvu s niektorých častí vygumovať úplne, zároveň môžete upravovať krivky vrstvy, keď kliknete na hornej lište na farby a ďalej na krivky nastavujete si svetelnosť/tmavosť vrstvy...je tak veľa spôsobov, ktoré si viete násjť, že ani jednu fotku, ktorú budete editovať s textúrou neupravíte rovnako. A každý deň keby ste išli textúrovať tú istú fotku, spravíte ju inak, odlišne...preto vyššie spomínam aj tú Vašu náladu :o)

Kde nájsť správnu textúru? Je to vlastne len ďaľšia fotka, ktorú si viete nafotiť aj vy, na internete je milón voľne stiahnuteľných textúr, trošku treba hľadať, a potom násjť tu správnu, ktorá sa Vám hodí do Vašej predstavy...na moju fotku som použila textúru, ktorá vyzerá takto...
as1 (14)

...tak želám príjemné "textúrovanie" a dajte vedieť ako dopadli Vaše (ak sú prvé) kroky.